Nieuwbouw Dr. Nassau College Quintus, Assen

Nieuwbouw Dr. Nassau College Quintus, Assen

Uitgangspunten:

Het huidige Dr. Nassau college is niet meer van deze tijd en wordt daarom gesloopt. Op dezelfde locatie wordt een nieuw college voorzien met daaraan  gekoppeld een nieuw te realiseren sportcomplex.

Diensten Volantis:

Volantis maakte als installatie adviseur deel uit van het ontwerpteam, samen met de architecten en de constructeur. Volantis heeft hiervoor het ontwerp en advies gerealiseerd ten aanzien van de E- en W-installaties en duurzame energie. Het gebouw is met behulp van BIM ontwikkeld.

Resultaat:

Er is een gezonde, duurzame en energiezuinige huisvesting voor onderwijs gerealiseerd van ca. 11.000 m² met een unieke architectuur, doordat het zweeft boven de grond. De school voldoet aan Frisse Scholen klasse B en op enkele onderdelen aan klasse A.  Daarnaast is een nieuwe sporthal van ca. 4.800 m² gerealiseerd die volledig tegemoet komt aan de wensen van vandaag de dag. 

Duurzaamheid

Op het gebied van comfort en energie worden hoge eisen gesteld. De school voldoet aan Frisse Scholen klasse B en op enkele onderdelen aan klasse A. Er is gestreefd naar een GPR score van 8,0. De epc- waarde voor de sporthal en de bijeenkomstfunctie is minder dan 50% van de eis.

In het project is een lucht-/water-warmtepomp systeem toegepast met een unieke regeling en een jaarrendement van ca. 400%. Deze warmtepomp koelt het college op warme dagen en gebruikt deze energie om het tapwater in de sporthal voor te verwarmen.

Een grote uitdaging bij onderwijsgebouwen is de benodigde hoeveelheid ventilatielucht per vertrek. Een onderwijsruimte kenmerkt zich door een hoge dichtheid aan mensen. Bij het Dr. Nassau College hebben wij een ventilatiesysteem ontworpen dat verse lucht toevoert op basis van daadwerkelijke bezetting. Hierdoor kunnen de ventilatiesysteem ca. 25% kleiner uitgevoerd worden en toch voldoen aan een Frisse Scholen klimaatklasse B.

Daarnaast zijn in het gebouw verschillende vormen van energiebesparing toegepast, zoals daglichtsturing van de verlichting, aanwezigheidsdetectie, laag temperatuur verwarming, hoge temperatuur koeling etc.

TCO

De afweging voor bepaalde conceptkeuzes zijn gemaakt op basis van een levenscyclus analyse. In een dergelijke analyse wordt gekeken wat een specifieke oplossing over een bepaalde levensduur van het gebouw, bijvoorbeeld 40 jaar, voor een kosten met zich meebrengt. Hier wordt dus gekeken naar investering, onderhoud, vervanging, energie en restwaarde.

3D Presentatie nieuwbouw Dr. Nassau College, locatie Quintus

Project

  • Duurzame installaties nieuwbouw Dr. Nassau College Assen

Sector

  • Onderwijs

Opdrachtgever

  • Dr. Nassau College
  • Gemeente Assen

Architect

  • DMV Architecten
Volantis Systems & Energy
Ivo Blezer

Ivo Blezer

Senior Adviseur / Manager Systems & Energy

i.blezer@volantis.nl
+31 (0)6 11 70 75 03
+31 (0)77 400 55 15

Systems & Energy

Vanuit de Business Unit Systems & Energy zoeken wij naar systemen die niet alleen comfort, veiligheid en gezondheid bevorderen, maar ook zorgen voor een positieve footprint op de omgeving en het milieu. Systems & Energy is expertpartner voor zowel conceptueel ontwerp (VO), definitief ontwerp (DO) als uitvoering (voorbereiding en installatie) en beheer en management. Met de focus op Industrie, Zorg, Onderwijs en Overheid.

Contact

  • The Netherlands
Share This